Hooikoorts blijvend aanpakken

Hooikoorts blijvend aanpakken: ben je net klaar met snotteren, of is het met het grassen-seizoen net bij jou begonnen en ga je door tot in het najaar? Dan is het buiten leven helemaal niet zo fijn. Beter zou zijn om de hooikoorts blijvend aan te pakken. Want, hoeveel mensen hebben er geen last van, hooikoorts? En hoeveel mensen slikken dagelijks antihistaminica om maar niet de hele dag met jeukende ogen, betraand gezicht of nasaal klinkend en niezend door te komen? Best veel mensen. Voor een ieder die de oorzaak wil aanpakken en er echt blijvend van af wil komen. 

Hooikoorts is meer dan alleen maar een beetje vervelend kwaaltje

Naast de uiterlijke verschijnselen, waar de symptomen bij de meeste mensen redelijk onder controle te houden zijn met over-de-counter medicatie, is het eigenlijk een continue immuun activatie. Met als gevolg: energie verlies, weinig zin om iets te doen tot aan depressieve gevoelens aan toe. In mijn vaktermen: het is een open barrière. Dat betekend dat er naast de pollen via de slijmvliezen van de ogen, neus of luchtwegen, ook andere ongenodigde gasten binnen kunnen komen. Meer bacteriën, virussen of zelfs schimmels. Met als gevolg dat het immuunsysteem nog actiever moet worden, je afweer nog harder zijn best doet en je alleen maar meer klachten krijgt of zelfs ook andere allergieën of heel andere kwalen. En daarom pleit ik er voor om de oorzaak aan te pakken.

Oorzaak is niet altijd hetzelfde, maar uiteindelijk is het een open barrière.

Bij de één  zijn onvoldoende bouwstoffen voor de barrières de oorzaak. De ander heeft een genetische aanleg. En weer een andere te veel en vooral te lang stress. Of een combinatie van dit alles. Natuurlijk zal je in kaart moeten brengen wat de oorzaak is en – waar mogelijk – proberen daar verbetering in aan te brengen. Maar dat is helaas niet in alle gevallen mogelijk. Dat maakt gelukkig niet alles uit. Dan is het zaak dat je creatiever aan de gang gaat, maar uiteindelijk moeten de barrières dicht. En dat is mogelijk als je weet waar de schoen wringt.

Barrierès; daar waar binnen en buiten elkaar ontmoeten

De functie van barrières is dingen buiten houden zodat de integriteit van het lichaam gewaarborgd wordt. Het grootste oppervlakte zit in de darmen, een aantal voetbalvelden groot zelfs. Rondom dat maag-darmstelsel zit zelfs een eigen zenuwstelsel, het enteric nerveus system. Vaak blijkt: darmen en dat zenuwstelsel in je buik tot rust, dan neus, oog en luchtwegen ook tot rust.

Therapie interventies:

Er zijn meerdere mogelijkheden. Ikzelf gebruik de kennis vanuit de klinische Psycho-Neuro-Immunologie om de oorzaak boven tafel te krijgen. Ook is NAET (Nambrudipads allergie eliminatie therapie) beproefd. Deze methode gebruik ik zelf al sinds 2006 in mijn praktijk. NLP is ook een mooie manier. Maar zonder dichte barrières blijven de slijmvliezen denken dat pollen, hoe onschadelijk dan ook, je ziek kunnen maken. Ze gaan dit dan met veel slijm (snot, tranen, hoesten) tegen door een extra beschermlaagje te maken.

Oplossingen

Biochemisch gezien is het aminozuur l-glutamine , zeg maar een soort eiwit, de bouwstof voor de cellaag waaruit je slijmvliezen gemaakt zijn. Dus eiwitten eten is daarom voor mij het meest logische. Zwavel zorgt ervoor dat het lekker dicht tegen elkaar blijft zitten door middel van een soort deurtjes, genaamd Tight Junctions. L-Leucine, een ander eiwit, zorgt ervoor dat de schoonmaakploeg via IgA (een immuunglobuline) zonder activiteit van het immuunsysteem eventuele pollen weg veegt. De goede bacteriën (zitten ook op je huid en in je neus enzo, niet alleen in je darmen), die helpen om de juiste balans te houden. Die voed je met vezels uit groenten, fruit, noten en paddenstoelen (helaas amper uit granen). Tot slot: Omega 3 repareert en mocht er toch onverhoopt een pol door je slijmvliezen heen gaan, dan vangt die het af. Dus vis en walnoten eten is hartstikke handig.

Hooikoorts blijvend aanpakken

Hooikoorts blijvend aanpakken: ervaringen van anderen

Hieronder vind je de ervaringen van anderen. Hierdoor kun je een goede indruk krijgen van wat ik in dit opzicht voor je kan betekenen.

Jij wilt je gezondheid verbeteren gebaseerd op een goed onderbouwde wijze. Maar ja, waar begin je. Laat je e-mailadres achter en je krijgt vrijblijvend mijn e-book met daarin de handvatten en achtergrondinformatie over de kPNI lifestyle met menu tips van mij.